Harp Sanat Yayınları Üye Girişi Sepetim 0

GÖZLEM VE İRONİ USTASI ALİ GÜL, ESERİYLE HARP SANAT’TA…

10.07.2025

Taburda Şenlik Var, bir yedek subayın akıcı ve mizahi bir dille kayıt altına aldığı askerlik anılarından oluşmaktadır. Bu eseri okudukça kendinizden çok şey bulacaksınız. Zira yazılan bir bakıma sizin hikâyenizdir.

GÖZLEM VE İRONİ USTASI ALİ GÜL, ESERİYLE HARP SANAT’TA…

Değerli Yazarımız,

* Okurlarımızın sizi daha iyi tanıyabilmesi için bize kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Ali Gül, 1965 yılında Mersin’in Tarsus ilçesinde doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Tarsus’ta, üniversite öğrenimimi İstanbul’da Marmara Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamladım. 1989 başında hayatımın en önemli kısmı olan öğretmenliğe başladım. Fakültede tanıştığım biricik eşim Nurgül ile 1990 yılında evlendim. Evliliğimizin meyvesi iki kızımız oldu. 2019 yılında çok sevdiğim öğretmenlikten emekli oldum. Eğitimden, öğrenmekten ve çalışmaktan kopmuş değilim. Gücüm yettikçe de yoluma devam edeceğim.

 

* Uzmanlık ya da ilgi alanlarınız nelerdir?

Tarih konusunda, özellikle Yakınçağ Türk Tarihi konusunda ilgili ve bilgiliyim. Ayrıca öyküler ve şiir alanında çalışmalar yapıyorum. Müzik ve edebiyat benim hayatımın her anında var. Koro çalışmalarına eşimle aktif katılıyoruz.  

 

* Sizi bu eseri yazmaya yönelten sebepleri bizimle de paylaşır mısınız?

Beni yazmaya yönelten biricik özelliğim, “Gözlem yapma” konusundaki yeteneğimdir. Mesleğim icabı tanıdığım binlerce insanın çeşitli özellikleri benim için rengarenk yazım kaynağı olmuştur. İnsanların gelişmeler karşısında yüz ifadelerini, ses tonlarını, davranışlarını gözlemlediğim anda yazmaya başlarım. Böylece birbirine bağlı öykülerden oluşan kitap ortaya çıkar. Bu kitabım da böyle ortaya çıktı.  “Taburda Şenlik Var” kitabımı yazarken amacım vatanımızın askeri yönden gücünün kaynağı sevgili gençlerimizin askerliğe sempati ile bakmalarını sağlamaktı. Nitekim bu kitabımı okuyanlardan aldığım mesajlar ve geri dönüşlerin bu yönde olduğunu okudukça amacıma ulaştığımı görüyorum.

 

* Eserinizin içeriğinden kısaca bahseder misiniz?

1992-1993 yılları arasında vatani görevimi Komando-Asteğmen olarak yaptım. Bu dönem, ülkemizde terörün zirve yaptığı yıllardı. Askerliğim sırasında birbirinden ilginç olaylarla karşılaştım. Bizzat yaşadığım bu anıların mümkün olduğunca ilginç, eğlenceli ve komik olanlarını derledim. “Taburda Şenlik Var” kitabımı okuyanlar, bu kitabın sıradan bir anı kitabını olmadığını anlayacaklardır. Çünkü sadece olaylar değil o dönemi yaşayan subayından astsubayına, çavuşundan askerine kadar taburumdaki herkesin duygularına, davranışlarına ve becerilerine yer vermeye çalıştım. Kitabımda akıcı bir dil kullandım. Kısacası askerlikle ilgili bu anılar savaş, ölme, öldürme ve silahtan ibaret değildir. Duygular, davranışlar, manevi değerler de içermektedir.

 

* Eseri hazırlarken uyguladığınız ve bu eseri daha iyi anlamamızı sağlayacak yöntemler varsa açıklar mısınız?

Her hangi bir yöntem gerekmiyor. Sadece yazıldığı dönemi anlatan başka kaynaklar incelenirse okuyucunun o dönemi daha iyi anlamasını sağlayacaktır diyebilirim.

 

* Bu eserin ilgili olduğu alan açısından taşıdığı değeri açıklar mısınız?

Her ülkenin, güvenlik ve savunma ihtiyacını karşılamak için uyguladığı askerlik alanındaki bir modeli olsa da Türkiye’deki askerlik bambaşka niteliktedir. Çünkü halkımız her askeri evladı olarak görür ve bağrına basar. Gençlerimizin askerliğe bakış açısını olumlu yönde geliştirmek ve askerliğini severek yaparken ne gibi durumlarla karşılaşabileceklerini anlatabilmek açısından kayda değerdir.

 

* Bu eserin muhatap kitlesi olarak kimleri görüyorsunuz?

Eserimi ortaokuldan itibaren her yaştan insanımızın kolaylıkla ve sıkılmadan okuyabileceği nitelikte yazdım.

 

* Bu eseri yayımlatmak için neden yayınevimizi tercih ettiniz?

Daha önce başka yayınevlerine baş vurduğum halde kitabımı doğru dürüst incelemeden reddetmeleri ya da hazırladıkları telif sözleşmemde emeğimin sömürülmesine yönelik maddeler dayatmaları sonucunda iyice ümitsizliğe düşmüşken bir arkadaşımın önerisiyle eserimi Harp Sanat Yayınları’na gönderdim. Harp Sanat Yayınevi, saygılı ve duyarlı editörleri, titiz çalışmaları, kaliteli yayınları ile teveccühümü kazandı.

 

* Sırada yeni çalışmalarınız var mı? Varsa isim ve genel konusu hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Öykü ve şiir çalışmalarım var. Fakat henüz çok başındayım. Eserlerimi tam anlamıyla olgunlaştırdığımda sunmayı isterim.

 

Teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Ben teşekkür ederim.

TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNİN ARKA PLANI BU ESERDE…

Ünlü Azeri Tarihçi Zarife Nezirli, “Tarih Sahnesinden Vuruşarak Çekilmek” adlı muazzam eserinde, I. Savaşı’nda Türkiye ile Rusya arasındaki karmaşık diplomatik ve askerî ilişkileri Rusça kaynaklar ışığında irdeliyor.

10.07.2025
Tamamını Oku
TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNİN ARKA PLANI BU ESERDE…

EFELİK VE ZEYBEYLİK, YETKİN BİR KALEMLE HAYAT BULUYOR...

Zeybeklik ve efelik geleneği, Türk millî tarihi ve kültüründe özel bir yere sahiptir. Kendilerine has töreleri, müzikleri, dansları ve kıyafetleri de Türk halk bilimi için kıymetli bir kültürel hazinedir.

10.07.2025
Tamamını Oku
EFELİK VE ZEYBEYLİK, YETKİN BİR KALEMLE HAYAT BULUYOR...
sayfa load
0%