+90 541 189 71 65+90 541 189 71 65info@harpsanat.com
Harp Sanat Yayınları
ARA
Sepetim 0
ANASAYFAHAKKIMIZDAKİTAPLARIMIZKİTAP BAŞVURUSUYARDIM KONULARIİLETİŞİM
SIKÇA SORULAN SORULAR

Başvuru yapmak için dosyamı yayınevinize göndermek istiyorum. Ancak yazdıklarımın çalınmasından endişe ediyorum? Ne yapmalıyım?

Günümüzde kitap dosyaları bilgisayarda Word programı kullanılarak hazırlanmaktadır.  Bu, kök eserin ilk olarak hangi bilgisayarda -dolayısıyla kim tarafından- hazırlandığını göstermesi bakımından önem arz etmektedir. Keza dosyanızı herhangi bir yayınevine göndermeden önce mail hesabınızda, drive veya bulut hesabınızda tutmanız eserin size ait olduğunu gösteren önemli bir kanıt olacaktır.  Bu işlemi eseriniz bittikten sonra yapacağınız gibi yazma sürecinde de -yazdıklarınızı aşama aşama kaydedebilirsiniz ki bu daha kuvvetli bir delil olur- yapabilirsiniz.

Bu işlemlerden sonra hâlâ taslak kitabınızın çalınmasından endişe ediyorsanız şu yöntemlere de başvurabilirsiniz:

1. Noter'de tasdik etmek: Bu yöntem oldukça maliyetli bir yöntemdir. Her sayfanın çıktısını alarak notere gitmeli, ya noterde bunların tek tek yazılması veya noterdeki veri tabanına her sayfanın aktarılması gerekmektedir. Her sayfa için ayrı ücretlendirileceğiniz için 80 sayfalık bir kitabın noterde tasdiklenmesi binlerce lirayı bulacaktır. Bilgisayar çağından önce olsaydı kesinlikle tavsiye ederdik ama diğer yöntemlerle arasında hiçbir fark olmamasına rağmen hem zahmetli hem de maliyetli olması sebebiyle bu yöntemi şu an için tavsiye etmiyoruz.

 

2. Eserinizi taahhütlü olarak kendinize veya güvendiğiniz birine posta aracılığıyla göndermek: Eserinizin her sayfasının çıktısını alınız. Büyükçe bir zarfa koyunuz ve size en yakın postaneye gidiniz. Buradan kendi adresinize veya güvendiğiniz birinin adresine eserinizi taahhütlü olarak gönderiniz. Taahhütlü olarak gelen zarfta tarih bandrol ve mührü olacaktır. Bu zarfı hiçbir zaman açmayınız. Ne zamanki eseriniz çalındı bunu mahkemeye kanıt olarak sunabilir ve mahkeme heyeti önünde zarfın açılması ile eserin size ait olduğunu ispat edebilirsiniz.

 

3. Blogger gibi uluslararası kamuoyu tarafından güvenilirliğinden şüphe duyulmayan blogları kullanmak: Bu tarz bilinen bir blogger sitesinde blog açınız. Eserinizi buraya tarih ve zaman kayıtları ile ekleyiniz. Bu bloggerda düzenleme ve değişikliklerin kayıt altına alındığından emin olduktan sonra eseriniz artık kayıt altına alınmıştır. Eseriniz çalındığında aynı şekilde bu blogger kayıtlarını tarih ve saat dilimiyle mahkeme heyetine sunabilirsiniz. Buradaki en önemli ayrıntı eserinizi kaydettikten sonra üzerinde hiçbir değişiklik veya düzenleme yapmamaktır. Düzenleme yapılan içeriklerin neler olabileceği bilinemeyeceğinden, "Ben imla hatasını düzeltmiştim" bile deseniz ispat etmeniz zorlaşabilir.

 

4. Youtube kanalına eserinizi eklemek: Eserinizi seslendirerek okuyabileceğiniz gibi görüntülerini çekerek de YouTube kanalına yükleyebilirsiniz. Youtube kanalındaki tarih ve saat dilimine müdahale edemeyeceğiniz için eserinizin çalınması durumunda tarih ve saat dilimini göstererek eserin size ait olduğunu ispat edebilirsiniz. Burada da bir önceki gibi yüklemeyi yaptıktan sonra içerik üzerinde asla değişiklik yapmamalısınız. Bunu daha garanti altına almak için videonuz içerisinde güncel birkaç öğeyi (tarih gösteren bir tv canlı programı, hava durumu) paylaşabilirsiniz.

 

Kitap tescili ve eserinizin çalınmaması için sıraladığımız bu yöntemlerin dışında elbette daha birçok yöntem düşünülebilinir. Buradaki esas konu, eserinizi biri çaldığında ve ortaya çıkardığında sizin bu eserin daha önce sahibi olduğunuzu gösterebilecek tarih kanıtıdır. Eğer siz bunu ispatlayabilirseniz karşınızda eserin kendisinin olduğunu iddia eden kişinin argümanı çökecektir. Bahsi geçen yöntemler resmi bir argümana değil sektörel tecrübemize dayanmaktadır.

HARP SANATTIR
Harp Sanat Yayınları KitapSoft Otomasyonu
0%